lördag 6 mars 2021

"This time it's different" om Virtuella valutor och Nya Ekonomin

Virtual valutorn är den nya ekonomin, bolag går med förlust endast för att kunna marknadsföra sig som start-up bolag och Trump har tappat sin solbränna. Eller kanske Trump har solbrännan kvar tack vare Florida solen.

Hur kommer det sig att tiderna nu avviker sig från mänsklig historia enligt vissa? Är det teknologin eller kanske de låga räntorna som är orsaken?

Under IT boomen ansåg många att IT bolag kunde inte värderas enligt traditionella principer. Orsaken var att man inte förstod bolagen och att höga värderingar (så som P/E-tal) var det nya normala. Idag kan man läsa lite liknande åsikter gällande bolag som gör liten vinst till stora förluster. Har svårt att förstå varför man skulle lägga sina pengar i ett olönsamt bolag, börjar låta som lotto fast där har man trots allt en positiv avkastnings sannolikhet. Nu tänker jag på ”start-up bolag” som funnits i fem till tio år och fortfarande springer till ägarnas och nya finansiärers plånbok efter mera pengar. Låter lite som det bortskämda barnet som brände sitt arv på krogen. Sedan var pappa tvungen att pynta fram lite till, för att lilla gulle inte skulle få dåligt självförtroende.

De som läser bokslut vet att bolag kan göra förlust nu och då, de kan bero på ekonomiska situationen (systemrisk, depression) eller engångs poster i avskrivningar så som goodwill (övervärdering) eller skadestånd. Men om operativa resultatet (före finansieringskostnader, amortering och avskrivning, finansvärldens favorit barn EBITDA) är negativt betyder det att driften av bolaget är olönsamt. Då ska man ofta skära ner på kostnaderna, kapitalisera bolaget och förenkla organisationen så att ägarna, långivarna och Skatteverket får sitt. Men hur har det igen blivit populärt att äga förlust drivande bolag? 

 

NASDAQ COMPOSITE indexet har inte ens under IT-boomen ståt så högt som den gör nu.

NASDAQ indexet ovan är en bra mätare för IT-bolag och teknologiska bolag, för tillfället innehåller indexet över 2 500 bolag. Beakta att indexet innehåller också andra industrier så som medicin och oljebolag. Men om man tittar på de största bolagen i indexet så kan man bland annat stöta på Tesla, Apple med fler bolag som räknas till IT-bolag. 

NASDQ indexets Shiller P/E-tal är 46,68 (6 mars 2021), Shiller P/E-tal är den genomsnittliga inflationsjusterade vinsten per aktie. Som en jämförelse med mera produktions orienterade bolag ligger Frankfurt börsen på 29,40 i Shiller P/E-tal. 

En orsak ligger i hur man värderar bolagen, ”om jag nu hoppar med så kan jag snart sälja det till ett högre pris”. Denna tanke är vanlig och delvis sant, vi hör gärna och ofta om de som kammat hem stora summor på detta sätt. Mindre hör man om dom som förlorat allt i hopp om att någon betalar mera.

Det positiva med att förlora sina pengar på placeringar är att hela förlusten är avdragbar i beskattningen medan lotto inte är avdragbar, dock måste det finnas någon vinst varifrån man kan dra av förlusten. Om risken är för stor och man är tillräckligt stor kan man ju alltid gå till Central Banken och säga den summan man behöver, annars kan ju kreditmarknaden frysa.

Man kan väl kritiskt säga att tiderna inte har förändrats, ”this time it’s not different” är inte lika populärt men det är inte popularitet som är grunden till Warren Buffetts eller Charlie Mungers förmögenhet, det är tålamod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar