torsdag 19 augusti 2021

Nordiska SPAC bolag

SPAC verkar vara det nya, heta och kommande miljonärernas hobby. Det kan man tro om man läser amerikanska analyser och ledningens utlåtanden. Men hur ser det ut på de nordiska börserna? Är vi lika optimistiska eller finns det skillnader mellan oss?

Granskar snabbt Helsingfors, Stockholm, Oslo och Köpenhamnsbörsens noterade SPAC bolag och om det finns några som tänkte notera sig snart. På nordiska börserna finns totalt 3 noterade SPAC bolag, de noterades till värde av 697 miljoner euro och är ACQ samt Creaspac på Stockholmsbörsen samt VAC på Helsingforsbörsen medan Viking ACQ 1 (Oslo) har inte noterats än men verkar ha ett förväntat värde på 57,5 miljoner euro och kommer att noteras på Oslobörs.

I Danmark krävs ännu myndigheternas godkännande och sedan kan SPAC bolag noteras. Därmed kan vi konstatera att det ännu finns relativt få SPAC bolag noterade i Norden även om det finns åtminstone ett bolag på kommande. Om dessa SPAC bolag visar sig framgångsrika så lär vi se flera motsvarande noteringar i framtiden. 

Hur har de två noterade bolagen klarat sig?

ACQ (Bure Equities SPAC bolag) i Stockholm

ACQ noterades den 25 mars 2021 på Stockholmsbörsen, Bure Equity Abp innehav är 20% av aktierna. Syftet är att köp ett bolag vars värde ligger kring 3-7 miljarder kronor (motsvarande c. 280-690 miljoner euro) vars verksamhet ligger inom en nisch eller bransch med gott potential samt har en dominant position. 

ACQ kommer med sin delårsrapport den 25 augusti, men tar en snabb titt på deras första kvartal. Kassan var närmare 3,5 miljarder kronor och operativa kostnaderna uppgick till 0,6 miljoner kronor. Kostnaderna för noteringen och konsultering uppgick till 50 miljoner kronor. Närmare 5 miljoner euro för att notera ett bolag är nog en fin bonus för konsulterna och bankirerna.

Aktien listades för 100 SEK per styck och totalt finns det 35 miljoner aktier utestående och cirka 35 000 aktieägare vilket gav bolaget ett marknadsvärde vid notering på 3,5 miljarder kronor eller c. 345 miljoner euro. Nedan ser vi utvecklingen sedan noteringen, orange linjen representerar aktiens utveckling medan blåa staplarna är antalet transaktioner (volymen i antal händelser).

SPAC ACQ Bure börsutveckling

Creaspac (Creades SPAC bolag på Stockholmsbörsen)

Creaspac noterades mot slutet av juni, mera exakt den 23 juni 2021. Det är ett initiativ av investmentbolaget Creades Abp, aktieemissionen var 100 SEK per aktie och 24,8 miljoner aktier tecknades vilket gav Creaspac ett marknadsvärde på 2,48 miljarder kronor vid noteringen på Stockholmsbörsen. Creades Abp har vid noteringen bundit sig att teckna 15% av aktierna i Creaspac och är därmed den störst enskild ägaren i bolaget. Lannebo fonder är andra största ägaren i Creaspac med ett innehav på omkring 9%, Lannebo fonder förvaltar cirka 80 miljarder kronor enligt sin hemsida och bolaget ägs främst av anställda.

Creaspac har kommit endast med första kvartalet 2021 rapport och där finns inget av större värde ännu angivet då bolaget noterades under andra kvartalet. 24 augusti skall bolaget rapportera sitt andra kvartal då man får se hur mycket noteringen kostade i arvoden.

Creaspac har som mål att köpa ett bolag eller verksamhet för 2-5 miljarder svenska koronor inklusive skulderna som följer med. Nedan ser du Creaspacs börsutveckling sedan noteringen.



Virala Acquisition Company i Helsingfors

Efter två inlägg om Virala och min kritik noterades Virala på Helsingforsbörsen den 29 juni 2021. Fokus kommer att vara på aktiens utveckling sedan noteringen och om vi har hört något nytt om ett potentiellt köpeobjekt. Kan kort säga att SPAC verkar vara av stort intresse då vi har en notering i Sverige på Stockholmsbörsen representerad av ACQ Bure Ab och massor i USA. 

Som jag tidigare skrivit deltog jag inte i aktieemissionen och har inte köpt Viralas aktier sedan noteringen. SPAC är för oklart och riskfylld för mig, dock om kursen sjunker under 9,00€ kan en arbitrage möjlighet uppstå. Om kursen är 8,99€ och man inte behöver betala transaktionskostnader så är man garanterad en 9,00€ återköp enligt Virala. Gratis lunch om det sker och då kan jag hoppa på för att snabbt "casha in". Borde nog byta jobb från finansavdelningen till finansvärlden, så länge pengar är gratis och man kan bada i det med gott samvete.

Virala har också publicerat sin första halvårsrapport där de säger sig bekantat med över 60 bolag varav under tio återstår som potentiella investeringar. Rörelseresultatet var som förväntat negativt, nästan -1,8m€ varav styrelsens och ledningens arvode var omkring 137 tusen euro. Resterande kostnaderna var långt noteringskostnader men också det Virala Oy debiterar för sina tjänster. I slutet av juni hade bolaget 10,8 miljoner euro i kassan att använda för operativa kostnader och som lovat var 97,2 miljoner låst i väntan på ett köp. Intressant var styrelsens arvode som till 40% betalas i bolagets aktier och resterande 60% som pengar dock betalas hela första årets arvode som pengar med undantag att varje styrelsemedlem köper för 40% av styrelsearvodet aktier i bolaget. Denna form att binda personer till bolagets prestation tycker jag är bra, då har de ett intresse av att jobba för bolaget och se det utvecklas. Virala har inga anställda utan köper tjänster från Virala Oy (största ägaren), sedan början av juni har en taxa på 41 tusen euro i månaden bestämts och debiteras löpnade varje månad.

Jag tar det snabbt, vid noteringen steg kursen som så många andra bolag sett på första handels dagen. Utvecklingen var dock något sämre än andra noteringar på Helsingforsbörsen. Teckningspriset var 10€ per aktie och för tillfället finns det 10,78 miljoner C- aktier utestående vilket betyder 107,8 miljoner euro i marknadsvärde.

SPAC VAC utveckling på helsingforsbörsen sedan noteringen

Grafen visar aktiens utveckling under den korta tiden, orange linjen är högsta priset och gråa det lägsta priset för dagen medan blåa staplarna är antalet transaktioner. Det är förstås lite för tidigt att säga hur det kommer att gå för bolaget och hur marknadsvärdet kommer att utvecklas över tiden. Beror också på vad för bolag som köps. Jag kan endast spekulera medan de på Virala vet bättre vad de tänker göra. Speciellt att de uttryckt en någon väntan på att kurser skulle rasa, det fann jag intressant.

Viking ACQ 1 AS på kommande till Oslo

I bakgrunden finns Viking Venture som klart nämner sin tidigare framgång genom liknande SPV (special purpose vehicle) arrangemang har noterat bolag. 

Norska SPAC bolaget ska listas på Euronext Growth listan på Oslobörs till ett marknadsvärde av 600 miljoner norska kronor eller cirka 57,5 miljoner euro. hälften av summan kommer att levereras från Lugard Road Capital som är en amerikansk hedge fond. Detta är dock preliminära informationen tillgängligt då det finns vagt med information gällande noteringen. Noteringen är på kommande vilket också betyder att man inte släpper ut allt för mycket information till allmänheten.

Avslutning

 Vi lär få se flera SPAC bolag noteras på de nordiska börserna i framtiden givet de rådande lyckas med att skapa mervärde för ägarna. Stora ägare kommer att få pengarna tillbaka på ett eller annat sätt men de små sparare som hoppas på lottovinsten är jag mera orolig för.

Viralas historia har börjat bra och hoppas för aktieägarna och Helsingforsbörsen att bolaget gör bra ifrån sig. Det stöder framtida noteringar och möjligheten att bra bolag noteras till ett lockande pris. Då hoppar man gärna på tåget.

Bolagens ledning har talat mycket gott om sin framtid och är optimistiska. Visst finns det måttligt prissatta privata bolag som kan noteras genom en SPAC men den stora frågan jag vill ha svar på är, kommer dessa bolag att betala en dividend varje år i minst 50 år i sträck till ägarna? Ännu bättre om de kunde höja dividenden varje år. Bli de nya dividendaristokraterna. Eller kanske det blir väldigt skuldsatta bolag som är beroende av låga räntor. En grundlig analys av verksamheten måste göras och helst fem års historik för att ge analysen ett underlag. Alternativt borde verksamheten ha varit lönsam sedan 2010 för att jag ska bli intresserad.

Min personliga åsikt är att ledningsgrupperna målar en lite för fin bild och att verkligheten inte kommer att vara lika bra på långsikt (50år eller längre period). Jag grundar det på hur mycket pengar som är i rörelse och söker ens någon lite avkastning, oberoende om bolaget går med förlust eller minimal vinst. Att man placerar i en start-up som är 10 år gammal och fortfarande gör operativ förlust brukar vara en dålig investering. 

Nu har jag en längre tid endast lagt fokus på Virala Acquisition Company, det lär ta slut här med en uppföljare när de funnit ett placeringsobjekt. 

Kommentera gärna vad du tycker om SPAC bolag och hur du ser på deras framtid.

(Uppdaterad 21 augusti 2021, Creaspac lagt till inlägget och värdet på noterigarna uppdaterade)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar