tisdag 3 oktober 2023

Bekräftelsebias (Confirmation Bias) i Placeringsfrågor: Att Undvika Fällan och Fördelarna med att Förstå

 Bekräftelsebias, även känd som "confirmation bias," är en kognitiv snedvridning som påverkar vårt beslutsfattande mer än vi inser. Det är en tendens att söka, tolka och komma ihåg information på ett sätt som bekräftar vår befintliga övertygelse och förutfattade meningar, samtidigt som vi ignorera eller bortser från motsägande information. I investerings- och placeringsvärlden kan bekämpandet av bekräftelsebias vara avgörande för att uppnå långsiktig framgång.

Hur Bekräftelsebias Kan Skada i Placeringsfrågor

1.      Felaktiga Beslut: Bekräftelsebias kan leda till felaktiga investeringsbeslut. När vi är benägna att söka och ta emot information som bekräftar våra redan existerande åsikter, kan vi missa varningssignaler och negativa indikationer som faktiskt borde påverka våra beslut. Detta kan leda till förluster och missade möjligheter. Exempel så som Enron och inte minst Sverriges egna Falcon Funds och Allra.

2.      Overconfidence: Bekräftelsebias kan också bidra till övermod. När vi ständigt hör och omges av information som stöder våra beslut, kan vi bli överdrivet säkra på våra investeringsstrategier. Detta kan leda till överviktning i portföljen, vilket i sin tur ökar risken för förluster.

3.      Sämre Diversifiering: Då bekräftelsebias tenderar att hålla oss fokuserade på en specifik investeringsstrategi eller tillgångsklass som vi tror på, kan vi förbise fördelarna med att diversifiera vår portfölj. En brist på diversifiering kan öka risken för en stor förlust om den valda strategin går fel. Det beror mycket på strategin i användning, ibland fungerar den bättre och ibland sämre.

4.      Försummade Alternativ: När vi är fast beslutna om en viss investering eller en given strategi, kan vi förbise andra möjliga alternativ. Detta kan hindra oss från att upptäcka nya investeringsmöjligheter som kan vara mer gynnsamma eller mindre riskfyllda.

 

Confirmation bias skillnaden mellan fakta och övertygelse

Varför Det Är Bra att Förstå Vad Bekräftelsebias Är

Att förstå vad bekräftelsebias är och hur den kan påverka vårt placeringsbeslutsfattande är ytterst viktigt. Nedan anges några skäl till varför det är bra att vara medveten om snedvridningen:

1.      Bättre Beslutsfattande: Genom att vara medveten om bekräftelsebias kan vi arbeta aktivt för att motverka den. Vi kan öppna upp för olika perspektiv och vara mer objektiva när vi utvärderar information. Fråga vänner, kollegor eller vem som helst som kan ge ett objetiv perspektiv eller nämner riskerna i egna strategin är alltid värdefullt. Detta förbättrar vår beslutsfattande förmåga och minskar risken för felaktiga investeringar.

2.      Riskhantering: Att förstå bekräftelsebias hjälper oss att bättre hantera risker i våra portföljer. Genom att vara öppna för information som inte nödvändigtvis bekräftar våra åsikter kan vi minska risken för stora förluster.

3.      Bättre Diversifiering: Med medvetenhet om bekräftelsebias är vi mer benägna att diversifiera våra investeringar och överväga olika tillgångsklasser. Detta minskar riskkoncentrationen och ökar portföljens stabilitet.

4.      Förbättrad Lärande: Att aktivt försöka undvika bekräftelsebias öppnar dörren till kontinuerligt lärande. När vi är villiga att granska våra egna åsikter och vara självkritiska, kan vi bättre utveckla våra kunskaper och färdigheter inom investeringar.

5.      Bättre Kommunikation: Om vi förstår att andra också kan vara offer för bekräftelsebias kan vi kommunicera våra investeringsidéer mer effektivt. Vi kan använda tydliga bevis och argument som inte enbart bygger på vår egen bekräftelsebias.

Hur Man Undviker Bekräftelsebias i Placeringsfrågor

Att undvika bekräftelsebias i placeringsfrågor kräver medvetenhet och ansträngning. Här är några steg som kan hjälpa:

1.      Sök Olika Perspektiv: Aktivt sök information och åsikter som motsäger dina egna. Var öppen för att överväga olika synsätt. Våga medge att du kan ha fel, bättre att snabbt veta om man har fel än att sjunka med skeppet.

2.      Var Kritisk: Granska noggrant den information du tar emot och ifrågasätt den. Var medveten om dina egna förutfattade meningar och försök att undvika att bekräfta dem. Bolagets ledning har alltid ett intresse att ge en optimistisk bild och prata om den rosa bubblan i framtiden. Hur ofta har ledningen haft rätt i sina utlåtanden?

3.      Dokumentera Beslutsfattande: Skriv ned dina investeringsbeslut och de faktorer som påverkade dem. Detta kan hjälpa dig att bättre förstå din egen process och identifiera eventuell bekräftelsebias.

4.      Bilda en Rådgivande Grupp: Diskutera dina investeringsbeslut med andra, inklusive personer med olika åsikter och erfarenheter. Detta kan ge en välbehövlig mångfald av perspektiv. Finns mängder av forum som behandlar olika placeringar, läs vad folk skrivit, är de kritiska eller naiva i sina argument eller attackerar dom kritiska perspektiv?

5.      Övervaka Portföljen Regelbundet: Håll koll på hur dina investeringar utvecklas och var öppen för att göra ändringar om det behövs, även om det innebär att du måste erkänna att du hade fel. "Cut your losses short" och "let your winners run" (Peter Lynch).

Att bekämpa bekräftelsebias i placeringsfrågor är en kontinuerlig utmaning, men det är avgörande för att förbättra vårt beslutsfattande och minimera riskerna i vår investeringsportfölj. Genom att vara medveten om benägenheten att föredra bekräftelse och aktivt arbeta för att undvika den, kan vi öka våra chanser att uppnå långsiktig ekonomisk framgång.

För dom som vill läsa mera om ämnet kan jag rekommendera följande böcker (ni som läst Daniel Khanemans bok Thinking, fast and slow borde vara bekanta med ämnet). Det bra att upprepa grunderna med jämna mellanrum så man identiferar sina egna fallgropar snabbt.

1.      Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman

2.      The Art of Thinking Clearly av Rolf Dobelli

3.      Mistakes Were Made (But Not by Me): Why We Justify Foolish Beliefs, Bad Decisions, and Hurtful Acts av Carol Tavris och Elliot Aronson

4.      You Are Not So Smart: Why You Have Too Many Friends on Facebook, Why Your Memory Is Mostly Fiction, and 46 Other Ways You're Deluding Yourself av David McRaney

5.      The Skeptics' Guide to the Universe: How to Know What's Really Real in a World Increasingly Full of Fake av Steven Novella med fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar