lördag 21 oktober 2023

Sveriges Berkshire Hathaway: Investment AB Spiltan

Investment AB Spiltan, allmänt känd som Spiltan, grundat 1986 och utvecklats till ett mångsidigt investeringsbolag med en bred portfölj och en karakteristisk investeringsfilosofi. Avvikande nog görs nu en liten djupdykning i Investment AB Spiltan och utforska bolaget ur flera perspektiv. Denna gång är det inget makrobabbel eller hur hushållens ekonomiska situation er ut, utan lyfter fram ett bolag jag personligen tycker är intressant.

Ett Långsiktigt Investeringssynsätt

En av de viktigaste egenskaperna som skiljer Spiltan från många andra investeringsbolag är dess långsiktiga perspektiv. Spiltan har ett tålmodigt och konservativt tillvägagångssätt för investeringar och fokuserar på hållbar värdeskapande över tid istället för att söka snabba vinster. Denna filosofi harmonierar med tanken att investeringar är ett maraton, inte en sprint. Skillnaden framgår tydligt när kvartalsrapporterna kommer eller när pressen för nys om något de finner fel idag. Det som sker idag avgör inte avkastningen om 10 år. Inte minst vad gäller Spiltans räntefond och vad allt annat som skrivits i pressen, DI:s artikel om "Lågriskfonden", Spiltan Förvaltarens svar, köp av möjligt svart bygge på Östermalm (Dagens Industri har betalkrav, att betala för klick rubriker... en skandal till).

Diversifiering Över Branscher

Spiltans portfölj är mycket diversifierad över olika branscher. Denna diversifiering hjälper till att sprida risken och minska exponeringen mot enskilda sektors prestation. Spiltan investerar i en blandning av noterade och onoterade företag samt fastigheter, vilket gör det till ett mångsidigt investeringsalternativ för dem som vill diversifiera sin portfölj. Hur diversifieringen ser ut kommer ser du snart när portföljen öppnas lite upp.

Aktivt Ägande och Engagemang

Spiltan är känt för sitt aktiva ägande och sitt engagemang i de företag där man investerar. Bolaget har en hands-on-approach till ägande och samarbetar nära med sina portföljbolag för att skapa långsiktigt värde. Detta inkluderar deltagande i styrelsemöten, leverera strategisk rådgivning och stödja företagets utveckling.

För er som inte sett Nordnets intervju med Spiltans VD Per H. Börjesson kan jag varmt rekommendera klippet nedan. Ni som snabbt vill tjäna pengar är videon inte relevant, men kan ge lite perspektiv.


 

Styrelsemedlemmar med Djup Erfarenhet

En viktig aspekt av Spiltans framgång är dess styrelse, som består av personer med en bred och djup erfarenhet av näringslivet. Denna kompetens gör att Spiltan kan fatta informerade och välgrundade beslut när det gäller investeringar och strategisk inriktning.

 Spiltans Portfölj 10 Största september 2023 (storleksordning substansvärde)

  1. Paradox
  2. Spiltan Fonder
  3. Onoterad Tech
  4. Onoterad Finans
  5. Onoterad Industri
  6. Teqnion
  7. Berkshire Hathaway
  8. P&E Persson
  9. KlaraBo 
  10. Solid Försäkringsbolag

 Baserat på portföljen ser man att Spiltan har mycket onoterat (substansvärdets storleksordning) men också många noterade bolag. Detta är en typisk mix som också Berkshire Hathaway har, man placerar där man identifierat bra möjligheter med låg risk (teoretiska utgångspunkten där låg risk endast ger låg avkastning och vice versa stämmer inte alltid eftersom volatilitet är endast rörelsen i värdet medan risk är sannolikheten att du förlorar pengar på placeringen). Intressant nog är Spiltan Fonder andra största innehavet men samtidigt också ett bra tecken då fondverksamhet är otroligt lönsamt efter man nått en viss storlek (skal fördelar).

 September rapporten finns tillgänglig på Spiltans hemsida.

Förankring i Sverige med Global Räckvidd

Trots sitt svenska ursprung har Spiltan en global räckvidd när det gäller sina investeringar. Bolaget har intressen i olika sektorer och geografiska regioner, vilket gör det till en världsvid aktör inom investeringsvärlden. Som portföljen visar kan man dra slutsatsen att Spiltan är globalt investerad, indirekt via investeringarna som i sig har bredare exponering både geografiskt men också inom branscher. 

Slutsatser

Investment AB Spiltan är ett unikt svenskt investeringsbolag som har utvecklats och blomstrat tack vare sitt långsiktiga synsätt, diversifierade portfölj och aktiva ägande. Bolagets fokus på hållbart värdeskapande och engagemang gentemot sina portföljbolag har hjälpt det att skapa en imponerande historia av investeringsframgångar. För de som söker en investeringspartner med starkt ägarskap och en bred portfölj kan Spiltan vara ett intressant alternativ att överväga. Det fortsätter att vara en central aktör i det svenska och globala investeringslandskapet.

Vad man ska beakta om man vill placerar i ett investeringsbolag

Om man vill placera i investeringsbolag finns det minst en faktor man måste beakta och det är substansvärdet mot marknadsvärdet. Om substansvärdet är lägre än marknadsvärdet betalar man en premie för bolaget (förväntan om bättre framtida avkastning). Om substansvärdet är högre än marknadsvärdet kan det vara ett bra köp, dock måste man ta reda på varför bolaget handlas under substansvärdet. Orsaken kan vara marknadens maniska depression, investeringarnas värde måste justeras ner och kommer i nästa rapport (marknaden förväntar sig nedskrivningar). Lågt förtroende för framtiden, ledningens tidigare misslyckanden med fler. Orsakerna kan vara många men alltid bra att göra en djupdykning om man vill placera direkt i ett bolag. 

Hur onoterade tillgångar värderas måste man gräva fram från rapporterna, om det är DCF-modeller (kassaflödemodeller) eller baserat på bolagets eget kapital eller endast köpesumman. Om man inte vet vilket används kan man lätt göra stora missar givet tillgångarna är övervärderade (låg ränta = högre värde, hög ränta = lägre värde, kom ihåg riskpremien). 

Man ska också känna sig trygg med de investeringarna bolaget har, om man inte tycker om dom eller själv inte skulle placera på samma sätt är det skäl att undvika bolaget. 

Disclaimer

Äger aktier i Investment Spiltan Ab, föredrar dock att kursen sjunker och investeringarnas utveckling är positiv (köper då mera och billigare). Inlägget är inte gjort på någons uppmaning, ingen ersättning och är inte placeringsrådgivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar