lördag 13 januari 2024

Black Swan, när marknaden går sönder och finansiella teorier slutar fungera

 Vår värld är full av överraskningar och oväntade händelser. Ibland inträffar händelser som vi aldrig kunnat förutsäga, och deras påverkan på samhället och ekonomin kan vara omvälvande. Dessa händelser kallas "Svarta Svanhändelser," ett begrepp myntat av författaren och finansanalytikern Nassim Nicholas Taleb. Nu ska vi utforska vad Svarta Svanhändelser är, deras påverkan på världen och hur vi kan förhålla oss till den osäkerhet de skapar.

Svart Svan

 

Vad är en Svart Svanhändelse "Black Swan"?

Termen "Svart Svanhändelse" härstammar från idén att alla svanar som vi observerat är vita, och därför är vårt antagande om att alla svanar är vita baserat på våra tidigare observationer. En "Svart Svanhändelse" refererar till en händelse som är oväntad, har stor påverkan och i efterhand kan förklaras som något som vi inte kunde föreställa oss baserat på våra tidigare erfarenheter.

Svarta Svanhändelser är karaktäriserade av tre huvudsakliga egenskaper:

  1. Oväntade: Svarta Svanhändelser är svåra att förutsäga på grund av deras oväntade natur. De går utöver den konventionella visdomen och överraskar oss när de inträffar.

  2. Stor Påverkan: Dessa händelser har en betydande inverkan på samhället, ekonomin eller andra områden. Deras konsekvenser sträcker sig långt utöver det normala och kan förändra den rådande ordningen.

  3. Rationaliseras Efteråt: Trots att de är svåra att förutsäga i förväg, är vi efteråt benägna att rationalisera varför de hände. Vi tittar tillbaka och skapar förklaringar som gör att händelsen verkar förutsägbar, även om den i själva verket inte var det.

Historiska Exempel på Svarta Svanhändelser:

  1. Finanskrisen 2008: För många kom finanskrisen 2008 som en chock. Trots att det fanns tecken på ekonomiska problem var omfattningen och djupet av krisen långt utöver vad de flesta förväntade sig. Speciellt i USA var det många som argumenterade om att det inte fanns en korrelation på bostadsmarknaden vilket visade sig helt fel.

  2. COVID-19 Pandemin: Utbrottet av COVID-19 är ett perfekt exempel på en Svart Svanhändelse. Trots tidigare erfarenheter av sjukdomsutbrott var omfattningen och globala påverkan var denna pandemi svår att förutse.

  3. Teknologiska Genombrott: Framväxten av teknologiska innovationer som internet och smartphones kan ses som Svarta Svanhändelser. Få kunde förutsäga deras fulla påverkan när de först dök upp och i efterskott är det väldigt lätt att se och förstå mönstret.

Hur Hanterar Vi Svarta Svanhändelser?

Att hantera Svarta Svanhändelser är en utmaning eftersom de bryter mot vår övertygelse om att framtiden är förutsägbar och att vi kan planera för den. Nedan nämns några sätt att förhålla sig till Svarta Svanhändelser:

  1. Acceptera Ovisheten: Svarta Svanhändelser påminner oss om att vi inte kan förutsäga allt. Att acceptera ovisheten i livet och affärer gör oss mer flexibla när oväntade händelser inträffar.

  2. Skapa Resiliens: Genom att bygga resiliens i våra organisationer och samhällen kan vi mildra effekterna av Svarta Svanhändelser. Det innebär att ha flexibla planer och beredskap för olika scenarier. Samma gäller alla placerare, om något oväntat händer kan det inbland vara bra att sitta på händerna för att inte göra något dumt. Alternativet är att gå mot strömmen, när alla säljer, köp och när alla köper kan man tänka på att sälja.

  3. Lära av Historien: Trots att Svarta Svanhändelser är svåra att förutsäga, kan vi lära av historien och förstå att oväntade händelser har inträffat tidigare. Detta kan hjälpa oss att vara bättre förberedda för framtiden.

  4. Undvik Överdriven Tilltro till Modeller: Många beslut och prognoser baseras på modeller och algoritmer. Svarta Svanhändelser påminner oss om att dessa verktyg inte alltid kan förutsäga extrema händelser och att det finns gränser för deras tillförlitlighet.

  5. Kreativitet och Innovation: Svarta Svanhändelser kan också skapa möjligheter. Genom att vara öppna för kreativa lösningar och innovationer kan vi ibland hitta nya vägar framåt efter en svår händelse.

Slutsatser:

Svarta Svanhändelser är en påminnelse om den okända och oförutsägbara naturen i livet och affärer. Medan de kan vara skrämmande och utmanande, ger de oss också möjligheten att anpassa oss och växa. Att utveckla en förståelse för hur vi ska hantera oväntade händelser kan göra oss mer flexibla och motståndskraftiga i en värld där förändring är det enda konstanta. Att omfamna ovisheten och lära av Svarta Svanhändelser kan vara nyckeln till att navigera framgångsrikt genom en osäker framtid.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar