lördag 2 oktober 2021

Helsingforsbörsen får sitt andra SPAC-bolag

Helsingforsbörsen får sitt andra SPAC-bolag när Lifeline SPAC I Oy kommer att noteras. 28 september, till äran av röda börskurser publicerades börsmeddelandet. Nu närmar sig Finland Stockholmsbörsen i antal SPAC-bolag på börsen (givet att Lifeline noteras och givetvis endast Nord-Europa). Dock måste det bekännas att det redan finns fyra noterade SPAC-bolag på Stockholmsbörsen, ACQ Bure SPAC, Aligro Planet SPAC A, Creaspac SPAC och tbd30 SPAC A medan Helsingforsbörsen endast har ett noterat och ett på kommande.

 Här ser man hur snabbt de agerar i Sverige, ser ut som att fikapauserna ger bra resultat medan finska brännvinet verkar sakta ner allt. 

Tillbaka till Lifeline SAPC I Oy, det finns en del investerare som redan bundit sig att teckna aktier för 68,9 miljoner euro i Lifeline, representerar 68,9% av alla aktier. Med andra ord ska bolaget noteras till ett värde av 100 miljoner euro. För att nämna några av de investerare som redan bundit sig finns Ahlström släktens Ahlström Invest B.V., G.W. Sohlberg, Varma Folkpensionsbolaget, Mandatum Asset Management Oy, Rettig Group Ab och WIP Management Oy. 

Retttig Group är med i Virala då de låter sitt koncernbolag Purmo Group noteras. Resten av parterna är inte så speciella, G.W. Sohlberg är också med i Virala och verkar som att de räknar med en god avkastning.

Lifeline SPAC I Oy ska identifiera ett köpeobjekt i slutfasen av sin tillväxt inom teknologisektorn, på basis av ledningens erfarenhet verkar det som att de redan har ett par bolag i siktet och väntetiden kan bli marginell.

Man kan fråga sig vad var Viralas inverkan på att Lifeline kört i gång sin IPO. Troligen betydelsefull, verkar som att de väntat lite för att se hur det går för Virala och sedan snabbt lämnat in alla nödvändiga papper. 

Måste dock nämna att Supercells Ilkka Paananen är en sponsor, vilket borde väcka förtroende och stort intresse. Dock är resterande personer totalt okända för mig även om en del har en intressant arbetshistorik är säkert kompetenta inom sitt område. 

Vad utfallet blir får vi se, troligen hittar de ett intressant objekt som man ska hoppas ger ägarna en god avkastning i framtiden. Det finns ju den möjligheten att ju bättre det går för bolagen desto större är sannolikheten att skattesatserna sänks lite (eller sen inte med tanke på hur bristfällig finska politikers ekonomiska kunskaper är).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar