söndag 2 januari 2022

2021 i ett paket

 Året 2021 är nu undanstökat och det var ju ett intressant år ur många perspektiv. Virus man trodde sig ha vunnit gjorde come back, Trump flög ut, Archegos krascha, inflationen tog fart, SPAC det nya heta, virtuella valutor i topp. Elon Musk blev jordens rikaste person och börserna gjorde rekord på rekord och NFT blev en stor grej.  När man tänker på allt detta så var ju 2021 inte ett så dåligt år. Bolag gjorde bra resultat, central bankers älsklingsbarn ”inflation” visade sig och viruset tog igen fart dock i lika strålande nya rekord som börserna. 

Lite humoristiskt är det att börserna gjort så många rekord under ett år. Om man snabbt sammanfattar så gjorde S&P 500 68 all time high rekord under 2021 (LA Times). Endast året 1995 gjorde S&P 500 fler all time highs, snacka om ett vilt år. NASDAQ, Dow Jones, Stockholmsbörsen, Helsingforsbörsen med fler har gjort nya rekord under 2021. Inte dåligt för de som hängt med och fått en del av tårtan. 

Vad som hänt under 2021

 

När man tänker på det hela är det helt fruktansvärt galet och kanske oroväckande för pessimisterna. Så många rekord och så lite har förändrats. Eller det finns mera pengar än någonsin i ekonomierna och främst tack vare sedelpressen. Även om FED snart stramar åt tillgången till gratis luncher så har börserna fortsatt norrut, tydligt tecken på låg estimerad sannolikhet för åtstramning. 

För att inte tappa glädjen än så noterades totalt 27 bolag på Helsingforsbörsen och över 100 på Stockholmsbörsen. Det har gjort Stockholmsbörsen till den största i Europa i antalet bolag (Bloomberg) och det kan man tro när man tittar på bredden av bolagen. Detta är positivt och ökar på urvalet för sparare och investerare. För att hämta lite större siffror in (2021 var ett år med stora siffror), 2 388 IPOs inträffade under 2021 enligt EYs IPO Trends vilket var en tillväxt på över 60% jämförts med 2020. 

Under 2021 avkastade S&P 500 +28,7%, NASDAQ +23,20%, OMX Stockholm GI +38,18% och OMX Helsingfors GI 21,71%. Bland dessa fyra börser tog Stockholm första priset medan Helsingfors fick nöja sig med en fjärde plats. Under 5 år har OMX Stockholm GI avkastat 125% vilket motsvarar en årlig avkastning på 18% per år, inte dåligt med tanke på att vi hade Corona nedgången våren 2020. Under samma period har Helsingfors GI avkastat en motsvarande 12% årlig avkastning på 5 år eller totalt närmare 78% vilket också är en god avkastning. om man ser på långsikt och Stockholmsbörsen fortsätter i samma takt lär skillnaden till andra börser stiga signifikant och kan vara en avgörande skillnad hur stor portfölj man har om 20 eller 30 år. Hoppas alla haft ett gott placerings år och om ni ännu ej kikat på portföljen kan det vara bra att åtminstone en gång om året titta på den och konstatera att det blir nog bra.

SPAC bolag blev ett hett tema med 6 noteringar i Norden, fyra på Stockholmsbörsen och två på Helsingforsbörsen. Av dessa sex var det finska Virala (VAC) som fann ett fusionsobjekt på väldigt kort tid. Får se hur det går med resten, de har ännu god tid på sig att hitta objekt men verkar som att värderingarna är utmaningen. Många bolag värderas förhållandevis högt vilket minimerar potentiella uppgången på kort och långsikt.

Som börsindex har Coronaviruset gjort motsvarande rekord i antalet dagliga positiva resultat. Men vi ska hoppas att det snart lugnar sig så kan vi återgå till de mera traditionella nyheterna om terrorism och hotet i öst (björnen råkade vakna passligt till jul). Kanske Finlands statsminister Stekar Sture Marin kunde visa Putin lite hur man "chillar & hänger" istället för att vara så allvarlig och hotfull. I Tyskland har Merkel sagt sitt som förbundskansler och verkar ta steget tillbaka för at låta andra fortsätta hålla Europa stabilt. En imponerade karriär har den damen gjort och är säker på att många av oss är överens om att hon trots allt skött sitt jobb väldigt bra. Olaf Scholtz tar över efter Merkel, stor press lär han känna då en ikon skall ersättas. 

Ekonomin såg inflationen återvända i 2021, fullt utrustad med prishöjningar inom många områden. Visst har en del länder sett skatterna påverka prishöjningarna men mycket drivs också av andra faktorer. Energipriset steg kraftigt mot slutet av året, mat blev dyrare, boendekostnaderna steg i sin vanliga takt (de har dock stigit jämnt sedan finanskrisen) och i USA konstaterade man att inflationen inte är temporär. ECB anser dock att inflationen är temporär (de ligger ju alltid något efter i Frankfurt) men lär få sig en liten chock när de märket att kalkylerna inte höll. Det positiva i politiken under 2021 var att Trump flög ut ur Vita Huset och has anhängare som stormade Capitol i början av januari börjar något ångra sig. Anmärkningsvärt var Trump mediaplattform Truth Social som noterades via Digital World på USA börsen. Minst sagt ett effektivt år för Trump, dålig start då han länge gömde sig i Florida men verkade som att han senare under året vaknade upp till sin minskade publicitet. Du kan läsa mera om Trumps Truth Social på reuters.com

Teslas marknadsvärde överskred de följande fem största biltillverkarna och Elon Musk blev jordens rikaste person och Jeff Bezos lämnade tronen som Amazons VD. Samtidigt i Kina såg Evergrande ägare värdet på sin placering kollapsa när bolaget febrilt försöker lösa sin överskuldsättning och dåliga kassaflöde. Ever Given blockerade Suezkanalen vilket orsakade globala logistikutmaningar som man fortfarande kan se spår av. Brist på elektroniska komponenter blev att hett tema för många tillverkare, bland annat Skoda stängde en anläggning i Tjeckien för en vecka. 

Under 2021 såg vi Talibanerna återta makten i Afghanistan, ingen större höjdare men politiskt beslut drev förändringen. Dock det positiva var att en del människor fick möjligheten att evakueras från ruinerna och en osäker framtid. 

Facebook och deras appar kraschade för 6 hela timmar som säkert resulterade i ångest, panik, abstinensbesvär och överhettning av stöd och supportlinjerna. Inte långt efter det konstaterade Facebook att deras namn byts till Meta för att bättre passa framtida förväntningar. 

Kan konstatera att 2021 var händelserikt som så många andra år har varit. För mig var året relativt stabilt som de flesta har varit, sakta men säkert uppåt. Får se vad 2022 hämtar och om börserna orkar stiga i samma takt eller om det blir en liten paus. Egentligen det optimala vore om börserna gör en liten 20% dykning så kunde man öka på positionerna till ett rimligt pris och sedan stiga till dagens kurser. Men på kort sikt följer börserna sällan en tydlig logik (annan än den man vill och i efterskott kan lätt förklara).

Några andra önskningar för 2022 vore nog främst att grannarna nedanför gjorde slut så man kunde sova gott om nätterna. Hunden kunde de ta med sig så behöver man inte höra på ylandet. Så börskrasch och grannen kan flytta tillbaka till skogen, två små men trevliga önskningar för 2022. Kanske du har några bättre önskningar för 2022 som högre lön eller lottovinst?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar